El 23 de juny de 2016, el Regne Unit va decidir en referèndum deixar la Unió Europea. A partir d’aquesta decisió es varen posar en marxa tota una sèrie de mecanismes per valorar i quantificar els impactes que poden esdevenir d’aquest fet, més enllà de la davallada i l’afebliment de la seva moneda.

El Brexit ha de ser efectiu el 29 de Març de 2019 a les 11:00h. Fins a aquesta data, el Regne Unit i Europa s’han de posar d’acord en els termes del divorci. Quin deute s’assumeix, que passa amb la frontera del nord d’Irlanda o com queden reconeguts tots els anglesos residents a la Unió Europea.

Moltes seran les repercussions i conseqüències del Brexit. Però analitzem la basant tuística del Brexit. Quines afectacions tindrà en la població anglesa a l’hora d’anar de vacances? Pot repercutir en les pernoctacions dels destins europeus?

Per un turisme on els anglesos son el segon país just darrera de França, les preocupacions son evidents. Amb uns ingressos de 1.600 milions d’euros, el turisme català ha de conscient de les possibles repercussions.
L’informe intern del govern britànic sobre les conseqüències de la seva sortida de la Unió Europea preveu una caiguda de la seva economia d’entre un 2% i un 8%. Aquest descens del PIB tindrà una repercussió directa sobre la capacitat de compra de la població que serà proporcional. A menys poder adquisitiu menor consum o consum més barat. Traslladat als viatges podria suposar que els turistes britànics realitzin menys sortides, però el que és segur és que la seva despesa en origen i destí serà inferior repercutint en les zones on les inversions del Regne Unit son més elevades. Aquest és el cas de la zona de Murcia i de les Illes Balears.

Segons l’estudi econòmic del Regne Unit la repercussió econòmica del Brexit en el total de l’economia espanyola serà d’un -0.75% per un -10.80% de Irlanda o del -5.8% d’Alemanya.
Tot i la davallada que es preveu en diferents informes econòmics, l’impacte del turisme de cares a aquest 2018 no hauria de ser massa gran. La població del regne Unit seguirà viatjant tot i que, de ben segur, les destinacions es modificaran en funció de la repercussió particular de la davallada del PIB.

Si que es preveu un increment considerable de pernoctacions interiors, passant d’un 34% al 46%. Els establiments de càmping i de glamping del regne Unit han preparat una oferta molt específica per retenir el turisme britànic.
Paral·lelament, els grans operadors europeus han buscat destins amb ofertes més accessibles. Si no es te en compte la qualitat del servei els pot funcionar però a un termini no massa llarg aquesta oferta no te futur. Quan el turista s’acostuma a un cert servei difícilment hi renunciarà. Seria un gran error reduir preus o fer ofertes fora de mercat per retenir aquest segment. Si apliquem aquesta estratègia els nostres marges no podran aguantar l’increment necessari per poder millorar les instal·lacions cada temporada.
Però no tot son males notícies.
Des de l’inici del Brexit, les tarifes aèries han baixat un 54%, de manera que els ciutadans del regne Unit disposen de bons preus per moure’s per Europa.
Cal tenir en compte que les mesures del Brexit no seran d’avui per demà. A data de juny de 2019 no crec que els 759 tractats amb els 168 països diferents estiguin tots signats. Aquest fet ens fa pensar que les repercussions reals no seran immediates.

El sector del càmping està molt ben considerat entre els britànics. Sabedors de la qualitat de les instal·lacions i dels serveis en comparació amb els destins alternatius que plantegen els operadors.
Disposem de temps per aplicar mesures correctores a les pernoctacions que, suposadament, es reduiran en uns anys quan el Brexit sigui un fet real.

Ara per ara no calen alarmismes ni accions desmesurades. Tindrem un 2018 millor que el passat amb un increment previst de britànics. Segurament no en el mateix percentatge que en els darrers dos anys però seguirà en positiu.
Si que ens cal adoptar mesures de cares a les properes temporades. Diversificar la promoció segons els origen. Oferir packs específics per temporades concretes. Especialitzar els allotjaments, etc.

Cada establiment ha d’estudiar i valorar la possible repercussió del Brexit dins el seu estat de gestió. Fet aquest pas, no crec que, la gran majoria, entri en estat d’alarmisme.